Δελτίο Τύ¹ου

25 Φεβρουαρίου 2008

 

ÇA¹ό μαθήτρια/μαθητής Λυκείου Φυσικός Σωματιδίων για μιά μέρα !È

5000 μαθήτριες και μαθητές α¹Õ όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν στη φετεινή ÔΗμέρα ΈρευναςÕ

 

Φέτος την Άνοιξη, η τέταρτη διεθνής εκδήλωση Hands-on Particle Physics Masterclasses θα δώσει την ευκαιρία σε ¹άνω α¹ό 5000 μαθητές και μαθήτριες Λυκείου α¹ό όλο τον κόσμο να δουλέψουν με Φυσικούς-Ερευνητές Στοιχειωδών Σωματιδίων για να γνωρίσουν τα μυστήρια της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Α¹ό τις 28 Φεβρουαρίου ως και τις 15 Μαρτίου 2008, ε¹ιστήμονες α¹ό ¹ερισσότερα α¹ό 70 ¹ανε¹ιστήμια σε 21 χώρες θα οργανώσουν στα ιδρύματά τους αυτές τις ÇΜαθητικές Μέρες ΈρευναςÈ.

Για μία ημέρα, μαθητές και μαθήτριες της ΓÕ Λυκείου θα ε¹ισκεφτούν τα ¹λησιέστερα στα σχολεία τους ερευνητικά ιδρύματα και θα δουλέψουν με δεδομένα ¹ου συγκεντρώθηκαν α¹ό δύο μεγάλα ¹ειράματα κατά τη σύγκρουση σωματιδίων στον ε¹ιταχυντή LEP του CERN, του Ευρω¹αϊκού Κέντρου για την Έρευνα των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Θα εξετάσουν τα α¹οτελέσματα α¹ό τις συγκρούσεις ηλεκτρονίων και ¹οζιτρονίων ¹ου κινούνται ¹ερί¹ου με την ταχύτητα του φωτός, μέσα στον ε¹ιταχυντή ¹εριφέρειας 27 km. Με χρήση κατάλληλου λογισμικού, οι μαθητές θα αναλύσουν τα δεδομένα ¹ου κατέγραψαν τα δύο ¹ειράματα DELPHI και OPAL στο CERN. Μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συγκρίνουν και θα συζητήσουν τα α¹οτελέσματά τους με τους συμμετέχοντες α¹ό άλλες χώρες, εργαζόμενοι ακριβώς ό¹ως εργάζονται και οι Φυσικοί Στοιχειωδών Σωματιδίων σε διεθνείς συνεργασίες.

 

Πέρισυ, το Αριστοτέλειο Πανε¹ιστήμιο είχε την μεγαλύτερη ¹ροσέλευση α¹ό όλα τα Ιδρύματα α¹ο τις 18 χώρες ¹ου συμμετείχαν στο ¹ρόγραμμα αυτό, με μαθήτριες και μαθητές α¹ό τους γύρω Νομούς της Θεσσαλονίκης, α¹ό τον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής ως τη Δράμα.

Εντυ¹ωσιακός ήταν ο ενθουσιασμός, το ενδιαφέρον και η αφοσίωση των μελλοντικών ερευνητών καθώς και των συνοδών καθηγητών τους για τα ε¹ιστημονικά θέματα με τα ο¹οία ασχολήθηκαν μιά ολόκληρη μερα, ό¹ως εκφράστηκε στα ερωτηματολόγια ¹ου τους δόθηκαν να συμ¹ληρώσουν.

Θεώρησαν Çεμ¹ειρία ζωήςÈ την ¹ρώτη τους ε¹αφή με τον κόσμο της ε¹ιστήμης, την δυνατότητά τους να κατακτήσουν την γνώση με ¹ροσω¹ική έρευνα - μια διαδικασία μάθησης ¹ου τους συνε¹ήρε.

 

ÇΕίχα την αίσθηση ότι έκανα κάτι ¹ου οι Πειραματικοί Φυσικοί Στοιχειωδών Σωματιδίων κάνουν κάθε μέραÈ έγραψε μιά δεκαε¹τάχρονη μαθήτρια στο ερωτηματολόγιο ¹ου της δώσαμε. 75% α¹ό τις/τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι η Σύγχρονη Φυσική ¹ρέ¹ει να α¹οτελέσει βασικό μέρος της φυσικής ¹ου διδάσκονται.

 

Φέτος η εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανε¹ιστήμιο Θεσσαλονίκης θα ¹ραγματο¹οιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου και οργανώνεται, ό¹ως και τις ¹ροηγούμενες χρονιές, α¹ό τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, του Τμήματος Φυσικής.

Πάνω α¹ό 60 Λύκεια του Νομού Θεσσαλονίκης και Γειτονικών Νομών εκδήλωσαν ενδιαφέρον και ¹άνω α¹ό 200 μαθήτριες και μαθητές θα ¹εράσουν μιά ολόκληρη μέρα με τους ερευνητές του Τομέα και θα εργαστούν μαζί τους για να ερευνήσουν κά¹οια α¹Õ τα μυστικά των στοιχειωδών σωματιδίων.

Το μεσημέρι η Φοιτητική Λέσχη θα φιλοξενήσει τους ÇΝέους ΕρευνητέςÈ και τους καθηγητές τους, ενώ θα συνεχίσουν τις εργασίες τους μέχρι τις 17:00 το α¹όγεμα. Στη συνέχεια θα ανακοινώσουν τα α¹οτελεσματα των ÇμελετώνÈ τους στο Ερευνητικό κέντρο CERN και θα δουν και θα συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης (videoconference) με συνομηλίκους τους α¹ό άλλες χώρες, σχολιάζοντας τα α¹οτελέσματά τους.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα τους δοθεί ένα αναμνηστικό CD-ROM με ηλεκτρονικά ¹αιχνίδια ¹ου όμως είναι εκλαϊκευμένα μαθήματα Στοιχειωδών Σωματιδίων στην Ελληνική Γλώσσα.

Το ¹ρόγραμμα: Master Classes- Hands on Particle Physics, ξεκίνησε το 2005,με τη συμμετοχή 18 χωρών. Φέτος συμμετέχουν ε¹ι ¹λέον η Αμερική και η Βραζιλία. Στη φετεινή εκδήλωση έμφαση δίνεται στον Παγκόσμιο χαρακτήρα της έρευνας στη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων.

 Οι εκδηλώσεις Hands-on Particle Physics συντονίζονται α¹ό το Πανε¹ιστήμιο της Δρέσδης, σε στενή συνεργασία με την Ευρω¹αϊκή Ομάδα Εκλαϊκευσης της Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων : European Particle Physics Outreach Group (EPROG) και την υ¹οστήριξη της Ευρω¹αϊκής Κοινότητας Φυσικής (EPS).

Στο διαδίκτυο

 http://www.physicsmasterclasses.org

θα βρείτε όλες τις σχετικές ¹ληροφορίες ¹ου μ¹ορεί να σας ενδιαφέρουν

Οι Δημοσιογράφοι και τα Μεσα Μαζικής Ενημέρωσης ¹ου ενδιαφέρονται να καλύψουν την εκδήλωση είναι ευ¹ρόσδεκτοι

Ε¹ικοινωνία:

Χαρά Πετρίδου, Ανα¹ληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής, ΑΠΘ, τηλ. 2310 998077

e-mail: petridou@physics.auth.gr

Το Πρόγραμμα της Εκδήλωσης

 

  9:30-10:00    Εγγραφή

 

10:00-10:15   Χαιρετισμοί Πανε¹ιστημιακών Αρχών

 

10:15-10:35   ÇΤο Πανηγύρι των Στοιχειωδών ΣωματιδίωνÈ

             α¹ό τον Αν. Καθ. Α. Νικολαίδη

  

10:35-11:00   ÇΗ δημιουργία και η Ανίχνευση των ΣωματιδίωνÈ

                       α¹ό την Αν. Καθ. Χ. Πετρίδου

 

11:00-11:15   Διάλειμμα

 

11:15-12:00   ÇΤο ¹αιχνίδι της Ταυτο¹οίησης των ΣωματιδίωνÈ

                       α¹ό τον Αν. Καθ. Ν. Βλάχο

 

12:00-14:00   Γεύμα στην Φοιτητική Λέσχη

 

14:00-17:00   Ταυτο¹οίηση-Αναγνώριση των γεγονότων α¹ό το CERN

 

17:00-17:30   Συλλογή των α¹οτελεσμάτων α¹ό όλες τις ομάδες εργασίας

 

17:30-18:15   Τηλεδιάσκεψη με το CERN: Παρουσίαση των

                     α¹οτελεσμάτων μας, Συζήτηση